Cât câștigă jurnaliștii freelance din presa românească?
Am aflat de la mai mulți jurnaliști care colaborează cu redacțiile din țară cât sunt plătiți pentru un material.
Pentru a înțelege mai bine cum funcționează astăzi relația dintre jurnaliștii freelance și presa românească, am pornit un chestionar adresat jurnaliștilor. I-am întrebat cu ce redacții au lucrat, cât au fost plătiți pentru un material individual, cât timp au lucrat la el, cât a durat până când au primit banii și pe ce tip de contract au fost plătiți.
Am primit mai multe răspunsuri care formează o radiografie utilă a pieții jurnalismului freelance de acum, pe care le-am transformat într-o bază de date publică, care va fi actualizată.
Tabelul include azi 26 de răspunsuri, care acoperă realitatea din 11 redacții. Marea majoritate reprezintă colaborări plătite cu 800 de lei sau mai puțin, iar 13 dintre ele au fost plătite cu 500 de lei sau mai puțin. Unii dintre jurnaliști au povestit și despre procesul de editare din spate, au evidențiat redacții care răspund prompt la propuneri și comunică eficient, dar și situații în care reporterii pot aștepta o săptămână să primească un răspuns la un email sau o lună pentru editare.
Baza de date este anonimă și a fost editată pentru uniformizarea răspunsurilor. Am publicat doar răspunsurile care se referă la colaborări din ultimii ani (cele mai vechi sunt din 2022) pentru a prezenta o situație cât mai apropiată de ce ar putea trăi un jurnalist care începe azi o colaborare cu o redacție.
Fiecare răspuns reprezintă o experiență individuală și nu include toate nuanțele colaborării. Unele detalii au fost omise pentru a asigura anonimatul și știm că unele aspecte pot influența sumele de bani primite, de exemplu experiența anterioară a unui jurnalist în industrie, sau dacă sunt la prima colaborare cu publicația respectivă sau au deja o relație de încredere etc. De asemenea, timpul investit într-un material este influențat și de natura documentării sau relația cu sursele, dar și de celelalte proiecte la care lucrează o persoană în același timp, așa că nu este un indicator exact pentru complexitatea materialului final.
Cu toate acestea, plățile despre care am aflat prin acest chestionar sunt în general mici. Precaritatea financiară în jurnalismul freelance este o problemă evidențiată și la nivel internațional de către Society of Freelance Journalists, care încearcă să schimbe cultura din industria media și luptă împotriva organizațiilor media care-și plătesc colaboratorii “puțin, încet sau deloc”.
Apasă pe imagine pentru a ajunge la tabelul complet:
Chestionarul este în continuare deschis pentru răspunsuri noi, iar baza de date va fi actualizată periodic.
Preiau și eu în #SoMeBites.